DILEMA- KUPITI ILI IZNAJMITI NEKRETNINU?

DILEMA- KUPITI ILI IZNAJMITI  NEKRETNINU?

 

Mnogi mladi ili oni koji su u situaciji da iznajmljuju nekretninu se susreću upravo sa ovim pitanjem i uvek nastaje dilema i nabrajanje pozitivnih i negativnih strana.

Pitanje da li je bolje plaćati kiriju za stan ili mesečnu ratu banci zavisi od mnogo faktora i individualnih okolnosti, a mi savetujemo da obratite pažnju na sledeće stavke:

  1. Finansijska situacija: Trebalo bi pažljivo proceniti svoju trenutno finansijsku situaciju, s obzirom da kupovina zahteva značajnu ušteđevinu za učešće, kao i sposobnost da redovno plaćate hipoteku. Ako trenutno nemate dovoljno novca za učešće ili vam je rata hipoteke previsoka u odnosu na vaš prihod, plaćanje kirije može biti privlačnija opcija.
  2. Stabilnost i dugoročni planovi: Razmislite o dugoročnim planovima.Ako planirate da ostanete na istom mestu duže vreme i tražite stabilnost, kupovina nekretnine može biti dobar izbor. S druge strane, ako niste sigurni u svoje dugoročne planove, iznajmljivanje vam pruža mogućnost lakšeg premeštaja.

Kupovina i iznajmljivanje nekretnina su dva različita pristupa ulaganja, a oba slučaja imaju svoje prednosti i mane. Pokušaćemo da Vam pomognemo i predstavićemo neke stvari koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom odlučivanja da li je bolje kupiti ili iznajmiti nekretninu.

Prednosti iznajmljivanja nekretnine:

  1. Fleksibilnost: Iznajmljivanje puža veću fleksibilnost u pogledu promene lokacije ili veličine stambenog prostora. Možete se preseliti kada god vam je to potrebno, bez potrebe za prodajom ili kupovinom nekrtnine.
  2.  Niži početni troškovi: U mnogim slučajevima iznajmljivanje nekretnine zahteva manje početno ulaganje nego kupovina. Ne morate plaćati visoke iznose za kupovinu nekretnine ili se obavezivati na hipoteku.
  3. Održavanje: Kao zakupac, većina odgovornosti za održavanje nekretnine pada na vlasnika. Ako dođe do kvara na nekretnini ili potrebe za popravkama, vlasnik je odgovoran za to.

 

Dok sa druge strane postoje i mane iznajmljivanja nekretnine:

  1. Nepostojanje vlasničke stabilnosti: Iznajmljivanje ne pruža sigurnost vlasnika. Vaš zakup može biti ograničen ugovorom, a vlasnik ima pravo da otkaže ugovor ili da podigne stanarinu.
  2. Nema povrata ulaganja: Novac koji uložite u stanarinu neće se vratiti. Iznajmljivanje može dugoročno biti finansijski manje isplativo od kupovine, jer ne gradite imovinu koju  možete prodati ili iznajmiti u budućnosti.
  3. Ograničeno prilagođavanje: Kao zakupac nemate slobodu da prilagodite nekretninu prema vlastitim željama ili potrebama. Možda ćete biti ograničeni u dekorisanju ili prilagođavanju prostora prema svom ukusu.

 

Kada pričamo o kupovini nekretnine takođe postoje dve stane, a definitivne prednosti jesu sledeće:

  1. Vlasnička sigurnost: Kupovina nekretnine pruža stabilnost vlasništva i sigurnost dugoročnog smeštaja. Vi imate kontrolu nad nekretninom i možete živeti u njoj koliko god želite.
  2. Finansijska sigurnost: Kada kupite nekretninu, vi gradite svoj kapital, s obzirom da nekretnine imaju tendenciju ka povećavanju vrednosti s vremenom. Možete je prodati ili iznajmiti kako biste ostavrili povrat ulaganja ili zaradu.
  3. Prilagođavanje i kreativnost: Kao vlasnik imate potpunu slobodu da prilagodite nekretninu prema svojim željama i potrebama. Možete preuređivati prostor, renovirati i u potpunosti ga napraviti autentičnim.

 

Mane kupovine nekretnine:

  1. Visoki početni troškovi: Kupovina nekretnine zahteva visoke početne troškove, uključujući cenu nekretnine, poreze, troškove osiguranja, hipoteke i troškove održavanja. To može finansijski izazovno za neke ljude.
  2. Imovinske obaveze: Kao vlasnik, odgovorni ste za održavanje i popravke nekretnine. To može uključivati dodatne troškove i angažovanje vremena i resursa kako bi se nekretnina održala u dobrom stanju.
  3. Manja fleksibilnost: Kupovina nekretnine dugoročna je obaveza, što znači da ste vezani za određenu lokaciju i nekretninu. Promena lokacije ili prodaja nekretnine može biti složena i dugotrajna.

Ulaganje novca od kupovine nekretnine ili ulaganje u nekretninu zavisi od vaših ciljeva i od finansijske situacije. Treba uzeti u obzir da postoje različite mogućnosti ulaganja, ali da investiranje u nekretnine može biti isplativo jer one predstavljaju potencijal za povećanje vrednosti tokom vremena.