PDV

Porez na dodatu vrednost kod kupovine stana predstavlja 10% kupovne vrednosti. Isključivo se odnosi na kupovinu stana u novogradnji direktno od investitora  koji je u obavezi da pomenuti porez plati državi.

Kupci prve nekretnine imaju pravo na refunaciju PDV-a.Pravo stiču punoletni građani Republike Srbije sa prebivalištem na području Republike Srbije koji od 01.07.2006.godine do dana zaključenja kupoprodajnog Ugovora nisu imali u vlasništvu ili suvlasništvu nekretninu na teritoriji Republike Srbije .

Ukoliko ispunjava uslove, kupac stiče pravo na refundaciju PDV-a  na kvadraturu do 40m2, a svaki član porodice (ukoliko su prijavljeni na istoj adresi ) po 15m2, pod uslovom da takođe nemaju nekretninu u vlasništvu ili suvlasništvu.

Pre podnošenja zahteva ugovorena kupoprodajna cena sa PDV-om mora biti u celosti isplaćena od strane kupca.

Uz zahtev za refundaciju (RFN obrazac) nadležnoj filijali Poreske uprave podnosi se i  izjava kupca da kupuje prvi stan –  (IKPS PDV obrazac) overena kod Javnog beležnika, original ili overena fotokopija Kupoprodajnog ugovora, konačan račun u kom je iskazan PDV,  potvrda prodavca da je kupoprodajna cena u celosti ispaćena, kao I dokaz da je ukupna cena uplaćena na račun prodavca, izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i važeća lična karta.