ŠTA JE POTREBNO ZA KUPOVINU/PRODAJU NEKRETNINE BEZ LIČNOG PRISUSTVA?

Često imamo situacije da naši kupci ili prodavci nisu u zemlji, nisu u zdravstvenoj situaciji ili iz nekog drugog razloga nisu u mogućnosti da kupe ili prodaju željenu nepokretnost. Pravni dokument kojim se takva situacija rešava zove se punomoćje.

Punomoćje je ovlašćenje za zastupanje, koje može biti povereno bilo kom fizičkom licu od poverenja, bliske osobe, advokati, rođaci,... Bitna je da to lice bude starije od 18 godina.

Potrebno je da punomoćje bude overeno, javno potvrđeno-solemnizovano od strane Javnog beležnika, odnosno, samo tako ima pravnu formu koja se uvažava i sa kojom se može završiti pravni posao. Ako ste u inostranstvu, onda je tu nadležna ambasada ili konzulat Republike Srbije.

Sastavljanje punomoći zahteva sledeće informacije:

  1. Ličnu kartu ili pasoš od obe strane(od vlastodavca i od punomoćnika);
  2. Detaljne  informacije o samoj nepokretnosti(adresa i broj, broj parcele, list nepokretnosti, spratnost, kvadratura,...)
  3. Navesti željene radnje(rešiti sve korake koji su potrebni za realizaciju posla, predaja poseda,...)  Kod realizacije stambenih kredita je bitno dobro raspitati se, kako se neki korak ne bi propustio.

Bitno je da svaka željena radnja bude tačno navedena u dokumentu, jer samo navedene radnje punomoćnik može da preduzme. Advokati, posebno koji se bave samo nekretninama, najbolje znaju šta je sve potrebno za dobru punomoć sa kojom kasnije nećete imati problem.

Postoje dve vrste overe kod Javnog beležnika:

  1. Solemnizovana punomoć(može se koristiti u slučaju prometa nekretnina kod koje isplata novčanih sredstava ide odmah);
  2. Punomoć u Javnobeležničkom zapisu(bolja je opcija za bankovne stambene kredite, jer se uz ovu vrstu punomoći može upisati založno pravo na nekretnini).

Prema propisanoj tarifi Javnog beležnika, taksa za solemnizovanu punomoć iznosi 3.600,00 dinara, dok se punomoćje u javnobeležničkom zapisu plaća 5.400,00 dinara.

Ukoliko niste sigurni koja opcija je najbolja, sigurno rešenje je da se konsultujete sa advokatom ili javnobeležničkom kancelarijom, kako kasnije ne biste trošili vreme na ispravljanje grešaka.