POREZ NA PRENOS APSOLUTNIH PRAVA

Porez na prenos apsolutnih prava je poreska stopa koja se plaća prilikom prodaje sekundarnih tj, polovnih stanova i iznosi 2,5%  procenjene vrednosti nekretnine.  Porez na prenos apsolutnih prava plaća se i kod kupovine novog stana ukoliko investitor nije u sastavu PDV-a.Po Zakonu poreski obveznik je prodavac, mada u praksi porez plaća kupac.

Prilikom overe kuporpodajnog ugovora podnosi se poreska prijava kod nadležnog poreskog organa (obrazac PPI4 i potpisuje ga prodavac). Rok za podnošenje prijave je 30 dana od dana overe kupoprodajnog ugovora.

Kupac može biti i oslobođen od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava ukoliko kupuje prvu nekretninu. Pravo za oslobađanje plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava imaju punoletni državljani Republike Srbije koji od 01.07.2006.godine do dana zaključivanja kupoprodajnog ugovora nisu imali u vlasništvu ili suvlasništvu nekretninu na teritorije Republike Srbije.

Ukoliko ispunjava uslove za oslobađanje, kupac može biti oslobođen za 40m2 i svaki član domaćinstva po 15m2.

Za oslobađanje plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava potrebno je pored poreske prijave za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava na nepokretnosti, dostaviti i obrazac- izjavu kupca da kupuje prvi stan koja se overava kod Javnog beležnika, izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, uverenje o prebivalištu, fotokopiju lične karte i fotokopiju overenog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti.